2. Bendradarbiavimo veiklos

2.1. Vikis


Veikla Vikis leidžia visiems kurso dalyviams kartu kurti vieną puslapį ar puslapių rinkinį. Vikio veiklos veikimo logika kaip ir Wikipedijos. Todėl Vikio puslapį ar puslapių rinkinį gali kurti ar redaguoti kiekvienas kurso dalyvis.

  • Bendras Vikis – gali redaguoti, kurti ir matyti vieni kitų įrašus visi kurso dalyviai
  • Individualus Vikis – redaguoti ir kurti įrašus gali tik dėstytojas ir studentas. Besimokantieji vieni kitų įrašų nemato.


Vieno puslapio Vikis

Vieno puslapio Vikis dažnai kurse yra naudojamas rašto darbų temų pasirinkimui. Tam tikslui dėstytojas jau būna sukūręs pirmąjį puslapį, kuriame visi kurso dalyviai-studentai turi įrašyti įrašą apie pasirinktą temą. Vikio pirmajame puslapyje reikia prie temos įrašyti savo vardą ir pavardę arba įrašyti pilną įrašą, t. y. temos pavadinimą bei vardą ir pavardę.


Pagal nutylėjimą, atsidarius Vikio veiklą iškart patenkama į puslapio peržiūrą (žr. pav. auksčiau). Pasirinkus kitas korteles, Vikyje galima atlikti tokius veiksmus:


  • PeržiūrėtiVikio puslapio peržiūra.
  • Pasirinkus Redaguoti  patenkama į  Vikio puslapio redagavimo režimą.
  • Komentarai – šioje kortelėje galima įtraukti komentarą, peržiūrėti sukurtus komentarus, redaguoti ar naikinti juos.
  • Retrospektyva – čia galima peržiūrėti visus atliktus veiksmus Vikyje. Galima matyti, kuris dalyvis, kiek laiko atlikinėjo keitimus Vikio puslapyje.
  • Susieti – čia galima peržiūrėti ir patekti į sukurtus Vikio puslapius.
  • Failai – čia galima peržiūrėti įkeltus Vikio puslapiui skirtus failus, pvz.: paveikslėliai, vaizdo įrašai ir t. t.
  • Administravimas - vienišųjų puslapių valdymas


Redagavimas

Norint redaguoti sukurtą Vikio puslapį, reikia spustelėti kortelę Redaguoti. Patekus į redagavimo režimą galima įterpti įrašą. Puslapio redagavimo metu, dar neišsaugojus galima atlikti peržiūrą. Tam tikslui reikia puslapio apačioje spustelėti mygtuką Peržiūra.


Norint atšaukti padarytus keitimus reikia spustelėti mygtuką Atšaukti, pakeitimams išsaugoti – Įrašyti.

Redagavimo režime (pav. žemiau) standartinėmis teksto redagavimo priemonėmis galite formatuoti savo įrašą.



Naujo puslapio kūrimas

Jūs jau pasirinkote temą ir dabar norite į Vikio puslapį įkelti/parašyti naudingą informaciją Jūsų pasirinkta tema. Tai galite padaryti tame pačiame puslapyje arba galite sukurti naują puslapį Jūsų tema.

Norint sukurti puslapį, reikia dvigubuose laužtiniuose skliausteliuose parašyti puslapio pavadinimą, pvz.: [[Mobiliosios priemonės]] ir paspausti išsaugoti.


Po išsaugojimo patenkate į Vikio puslapio peržiūros langą, kuriame sukurtas puslapis rodomas kita spalva - raudonai. Tai reiškia, kad dar neužbaigtas puslapio kūrimas, t. y. susikūrė aktyvi nuorodą į puslapį, bet puslapis dar nesukurtas. Norint užbaigti naujo puslapio kūrimą, spustelėkite aktyvią nuorodą į kuriamą puslapį ir pateksite į naujo puslapio kūrimo patvirtinimo langą, kuriame reikia nurodyti puslapio formatą ir spustelėti Kurti puslapį.

Pastaba: automatiškai yra siūlomas HTML formatas ir jeigu kiti formatai nežinomi palikite jį.

Po paspaudimo patenkame į sukurto puslapio redagavimo režimą.  Naujas puslapis yra sukuriamas po paspaudimo Įrašyti. Naujai sukurta puslapio nuoroda pirmajame puslapyje bus rodoma nebe raudonai.

 

 


Sukurtų puslapių peržiūra

Į sukurtų puslapių peržiūrą ar redagavimą galima nueiti tiesiog spustelėjus puslapių nuorodas arba visus sukurtus puslapius galima rasti kortelėje Susieti.



Automatinio turinio kūrimas

Jei Jūsų Vikis yra ilgas arba norite, kiekvieną įrašą atskirti ar tiesiog įterpti Vikio puslapyje turinį, tuomet pagrindinių dalių pavadinimams pritaikykite antraštę (h3), t. y. teksto redaktoriuje pažymėkite tekstą, spragtelėkite formatavimo simbolį                                                 .  

Išsaugojus, galėsite matyti ir redaguoti atskirus įrašus ir puslapio viršuje matysite turinį




Dokumentacija